Friday, November 21, 2014

Tentang Pencetus Ummah


Baru-baru ini program 'Pencetus Ummah',
muncul kembali untuk musim kedua.
Bagi sesiapa yang tak tahu menahu program
apakah itu? Bolehlah google ^^



"Eh apalah saudari ni. Takkan oghang tak tau kot."

Saya tak hairan sekiranya masih ada orang yang tak tahu
program pencetus ummah tu.
Sebab saya pernah berjumpa dengan orang
yang tak kenal pun dengan Aiman Azlan, Hilal Asyraf, Mat Luthfi,
Signifikannya mereka ialah sebab mereka juga
ikon media sekarang. Tapi ada juga yang tak kenal.
Lainlah Zizan Razak kan.

.....................................................................................................

Bercerita tentang pencetus ummah,
pernah terlintas di fikiran saya.

"Kenapalah diorang buat program ni ya? Padahal negara kita ada ramai
je pendakwah pendakwah media yang ilmunya tip top,
penyampaian bagus."
Mungkin juga saya terpengaruh, bilamana orang kata,
"Buat program macam ni, macam nak bersaing-saing pulak
antara daie(pendakwah). Padahal, pendakwah mestilah ikhlas. Ceh"
Cukup bertamadun ayat di atas.

Kalau kita tengok secara general pun, program pencetus ummah ni,
kita boleh tahu yang diadakan program ni adalah untuk mencungkil
bakat anak watan Malaysia, supaya berani approach untuk berdakwah
kepada orang ramai dengan cara yang lebih kreatif.
Nama pun pertandingan, sudah tentu bakat mereka diasah dengan
lebih baik untuk memberikan persembahan yang terbaik.
Tambah-tambah sekarang,
dah mantap program pencetus ummah
sebab masa sesi soalan dari penonton,
barisan artis-artis famous turut terlibat.

Saya pada mulanya juga kurang setuju dengan program sebegini.
Sebab ia bagus. Tapi, bahayanya ialah apabila semangat memberi tazkirah,
atau menyampaikan peringatan, menyeru kepada kebaikan,
dilekatkan labelnya pada sebuah pertandingan,
akan menyebabkan 'pertelagahan batin'.
Maksud saya 'pertelagahan batin' tu,
pertelagahan hati la.
Contoh , daie ni rasa dirinya lebih hebat daripada daie tu.
Makcik ni nak dengar cakap ustaz ni je, tapi taknak hadam
cakap ustaz tu.

Tapi,
akhirnya saya menemui sesuatu yang boleh menyangkal
'rasa' saya itu.
Kerana keberkesanan program ini untuk menarik minat
orang ramai untuk datang ke taman Sorga!
Memeriahkan lagi Taman Sorga.
Taman Sorga = Majlis Ilmu.

Nyata, walaupun program ini ialah sebuah pertandingan,
tapi penonton mampu tertarik dengan pendekatan dakwah yang
boleh dikira kreatif ini.
Kita boleh tengok, ramai juga artis yang turut hadir memeriahkan
majlis ini.
Perasan atau tak, sebenarnya artis ni, bawa pengaruh besar
dalam kehidupan masyarakat.
Masyarakat mudah terikut-ikut gaya mereka.
Masyarakat suka mengetahui perkembangan hidup mereka.
Kita tak akan sangka, mungkin langkah artis itu,
akan turut dijejaki oleh peminat-peminatnya?

Kehadiran artis bukan soalnya sekarang.
Soalnya sekarang, minat orang-orang terhadap majlis ilmu
itu bertambah.
Minat mereka untuk mengetahui tentang Islam yang sebenar
lebih mendalam.
Mungkin itulah cara mereka yang kurang mendapat didikan
agama, untuk kembali kepada fitrah beragama?

"Dan jika Tuhanmu menghendaki, tentulah beriman semua orang di bumi seluruhnya...."
-Surah Yunus : 99-

Allah itu mampu bahkan sangat mampu untuk jadikan kau sebuah pokok
sekelip mata.
Allah itu mampu kalau Dia nak jadikan bumi ini terbalik sekelip mata.
Allah itu sangat boleh kalau nak jadikan mata kau yang tengah membaca
sekarang, tiba-tiba tertutup serapatnya.(ini bukan doa,ini contoh),

But what if we contemplate upon this ayah for a while,
Why Allah doesn't straight away create all the human being
to be completely in Islam for they don't have to choose,
which religion is Al-Haqq(the righteous one)?

Inilah tugas mereka yang Islam.
Untuk menunjukkan bahawa Islam itulah agama yang benar.
Agama keindahan.
Agama pilihan.
Agama Al-haqq.

Maka,
saya nampak.
Pencetus Ummah ialah sebuah agenda yang memanfaatkan
media, untuk mengeluarkan output yang boleh diterima ramai.
Semua penyampaian oleh para peserta tidak terlalu berat
bahkan unsur 'humour' itu sangatlah membantu untuk
menjadikan penyampaian lebih sampai.
Para pencetus ummah bukannya cakap cakap ayam je.
Pengisian mereka dibimbing oleh murabbi yang berilmu.
Tak syak, mereka bukan bercakap tak berlandaskan ilmu.

Kalau boleh lahir program-program kreatif untuk mengahngatkan
lagi industri seni,
masakan tidak boleh lahir cara kreatif untuk menyeru orang lain
ke arah jalan kebaikan?

Tak ada istilah bersaing sebenarnya.
Memang ia pertandingan.
Dah kata adat pertandingan kan?
Mestilah ada pemenang, ada pengalah. Erk?
Tapi ia bukan jalan untuk dakwah itu berhenti.
Ia bukan cara untuk dakwah itu mati.
Bahkan terus hidup. Terus meriah menyeru manusia.

.............................................................................................

Kata-kata PU Rahmat episod malam tadi betul-betul menyentap sanubari  dan
adalah sangat betul.
Kerana terlalu mengejar gelaran,
ada yang sampai berkecil hati, tak puas hati.
Padahal tugas 'menyampaikan' itu adalah untuk semua orang.
Kerana sebuah pertandingan sahaja,
keikhlasan menyampaikan sudah dipudarkan
dengan terkejar-kejar akan kemenangan.

Semoga Allah jaga saya, dan jaga anda yang membaca.
Terus sokong pencetus ummah!








Thursday, November 13, 2014

Tulis


Kerana cuti. 
Saya mencabar diri saya untuk banyakkan menulis.
Kerapkan lagi menulis.
Sounds hypocrite ain't?
Macam menulis semata-mata aje tanpa tujuan.
Menulis bagi memaksimakan total posts.

Tapi kalau tak cabar, tak buat pula.
Lagi teruk.
Mujahadah melawan nafsu itu pun, 
bukan salah satu aplikasi kita mencabar diri kita ke? 
-,-

Saya masih tertanya tanya sebenarnya.
Seperti apa pembawakan saya dalam blog ini?
Adakah saya menyampaikan apa yang saya rasa saya nak tulis,
Atau saya fokus untuk menulis tentang perkara yang tertentu,
Atau saya akan tulis bila idea menjengah?
Atau atau apa lagi. 
Saya masih keliru sebenarnya.

Kadang-kadang memang rasa hipokrit.
Sebab saya kadang-kadang memaksa diri untuk menulis secara matang kerana pada waktu itu saya fikir, saya harus anggap yang blog saya ini dikunjungi oleh semua golongan. 
Jadi, haruslah saya guna "saya" instead of "aku" sebab merasakan "saya" lebih proper.
Kalau nak diikutkan pada realitinya,
saya tidaklah sematang penulisan saya.
Ohoi. Bukan saya perasan yang penulisan saya cukup matang.
Tapi ia lebih kepada , perasaan saya yang cukup pasti mengatakan penulisan saya matang weh.
Maka dengan itu, penulisan yang sepatutnya pendek, mampu menjadi panjang.

Di sini saya pasti,
sebenarnya ini bukan hipokritasi.
Tapi, lebih kepada penyesuaian bahasa terhadap content yang saya bawakan.
Sifirnya lebih kurang begini,
Masakan lagu Negaraku yang seharusnya dinyanyikan dengan berdiri tegak, ditukar pula sambil menyanyi , berjoget zapin.
Tak sesuai bukan?
Tapi lebih pasti daripada tidak, saya katakan yang saya menulis untuk berkongsi. 
Bukan saja-saja.


Sekiranya kita melihat kepada method dalam berdakwah,
Antara perkara yang dititikberatkan ialah kumpulan sasaran.
Siapa bakal sasaran kita.
Maka dari situ bermulanya proses mengenal sasaran itu, agar beberapa cara boleh dirancang untuk mendekati kumpulan sasaran. 
Mudahnya, cara tu ialah cara untuk menjadikan da'wah itu lebih muntij la.

Majoriti blogger-blogger , saya kira,
menghasilkan karya berbentuk "open",
sebab lagi mudah nak diterima orang.

Suatu hari, rakan saya telah menyatakan sebuah statement yang membuat saya termengelamun sebentar.
"Betul kita baca status-status Islamik, kita sentap. Tapi kita siapa? Kita sentap.
Sebab kita faham apa yang disentapkan oleh penulis. Sebab kita budak sekolah agama. Kita biasa dengan situasi-situasi macam tu.Tapi, orang yang tak faham, rasa-rasa,  diorang sentap?"

Dari situ saya hanya mengangguk angguk aje. 
Terus saya fikir. 
Benar, kita nak semua orang jadi baik.
Lagi-lagi bila kita perasan baik. 
Kita nak orang jadi seperti kita. 
"Wah, kau ingat kau nabi?"
Tapi kita tertinggal sesuatu sebenarnya.
Kita tak tahu apa yang mereka perlukan.
Kita tak sedar yang mereka ini zero.

Kata Imam Hassan al Bana :
"Di banyak kesempatan, anda mungkin pernah berbicara kepada orang ramai mengenai pelbagai masalah. Anda yakin semua cara telah digunakan bagi menjelaskan perkara tersebut. Anda beranggapan bahawa anda telah menyampaikan perkara tersebut dengan begitu jelas. Tetapi anda terkejut kerana ternyata mereka masih kabur dan belum mengerti dengan penjelasan tersebut.

Saya merasakan perkara tersebut sering berlaku di kalangan para pendakwah. Lalu saya membuat kajian dan berjaya menyimpulkan bahawa ia sering berlaku atas dua sebab iaitu :

a) .........
b) ucapan disampaikan kurang jelas dan sukar untuk difahami walaupun anda amat yakin apa yang telah disampaikan itu cukup jelas." 
-Muqaddimah , ke mana kita menyeru manusia : as-syahid Hasan al-banna-




Perkara yang kedua tu, mungkin banyak terjadi. 
Samada melalui ucapan langsung atau tak langsung.

Kurang lebih, saya cuba jadikan apa yang saya tulis lebih "universal".
Oleh itu, 
Saya lebih pasti sekarang.
Saya tetap akan menulis sebagai diri saya sendiri.
Panjang pendek entry saya,
bergantung kepada apa yang saya nak tulis pada waktu itu.
Ada mungkin, entry yang random-random macam tu.
Ada mungkin, entry yang lebih serius.

Kawan ada kata lagi :
"Setiap orang lain gaya penulisannya. Setiap orang pegang lain-lain kunci
untuk pintu-pintu hati yang berlainan."
Different kind of words penetrate different kind of hearts.

................................................................

Setiap manusia tahu kapasiti diri masing-masing.
Tahu keinginan masing-masing.
Apa yang mereka nak, mereka cari.
Jadi, sekiranya mereka tidak menjumpai apa yang mereka nak
daripada blog saya, mereka pasti mencari di blog lain pula.
Jadi, saya mampu kata, saya tak rugi apa-apa.

Senangnya begini.
I write what I think. 
Oh saya tambah.
I write what I think , would benefit people.

Saya bukan pemutar bahasa.
Saya bukan pendebat antarabangsa.
Saya hanya orang biasa.
Ini gaya saya. 
Allah pengadilnya.

Thank you Allah for this opportunity!


Dari meja penulis :

Oh ya, penulis kurang gemar berkongsi dan bercerita tentang hal peribadi beliau . 
Sikit-sikit, mungkin ada. 
Moga Allah redha akan kalian :)