Monday, December 22, 2014

Tadabbaro





Al A'raf : 35

"Wahai anak cucu Adam! Jika datang kepadamu rasul-rasul dari kalanganmu sendiri, yang menceritakan ayat-ayat-Ku kepadamu, maka barang siapa bertakwa dan mengadakan perbaikan, maka tidak ada rasa takut pada mereka, dan mereka tidak bersedih hati" 

Islam itu datang disebarkan risalahnya oleh seorang Rasul . 
Hanya menawarkan kebaikan tanpa meminta sedikit pun harta ataupun apa2 yg boleh mmbebankan si penerima(mad'u) .

Mencapai taqwa cukup memberikan impak dlm diri seseorang utk merasakan ketenangan . 
Resah gelisahnya hilang.

Bayangkan sahaja . Ayat ini mungkin tak nampak kesannya kalau x benar2 kita hayati. 

Resah gelisah itu suatu perasaan yg tentunya mahu dihindarkan dari setiap sosok badan bernama manusia. 
Kerana gelisah itu membawa kpd datangnya agenda2 yang disuntik syaitan kpd diri seseorang itu.

Namun, kerana taqwa dan kebaikan yang diajarkan kemudian diterima langsung diamal, 
rasa2 tidak enak itu mampu dikekang. 

Allahu!

*saja try2 ayat mcm A Salim Fillah tp still x sama ��

Thursday, November 27, 2014

Kebaikan yang tidak nampak


Saya rasa beruntung sebenarnya,
Menjadi pelajar yang belajar ilmu kehidupan.
Biology
Sebab itu saya berhasrat untuk menghadiahkan separuh tenaga saya
untuk berkhidmat dalam industri yang berkaitan dengan sains. 
More and less. 

Baru-baru ini, 
Lecturer ada cerita,
Sebenarnya orang yang berkulit gelap, dalam kulitnya terkandung melanin.
Mak saya juga suatu ketika dulu pernah habaq mai, 
Mak kan cikgu sains.

Apa signifikan melanin ada dalam 
kulit orang yang gelap ni?
Tidak ada sesuatu yang Allah jadikan tidak ada sebab bukan?



Kehadiran melanin ini adalah disebabkan pancaran UV which is Ultraviolet light that we all know is DETRIMENTAL! 
That's why melanin akan dirembeskan untuk protect kulit dan muka kita daripada pancaran UV itu .Ohhh!

Juga,
Amnya, kita juga tahu,
Kulit muka yang berminyak selalu menjadi musuh kita.
Letih bukan nak memerah minyak? Erk.
Tapi sebenarnya minyak itu memang perlu dirembes juga untuk protect muka daripada environmental distress.
It acts as a natural protector!

Memang sesetengah perkara yang kita tidak suka, kadang datangkan kebaikan kan?
Memang juga sesetengah perkara yang kita suka, tidak datang suatu kebaikan pun daripadanya. 

It is crystal clear stated in the Quran kot.



"....dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."
2:216

Moga Allah redha!

Thank you Allah for this opportunity!