Thursday, October 30, 2014

Random Update



Soalan paling lazim sewaktu taaruf zaman kanak-kanak ialah : 

Hobi
Cita-cita 

Dan sudah semestinya , jawapan zaman
kanak-kanak tu , like 'nobody cares'
Tapi bila naik darjah 6, Form 1, dan ke atas , 
Jawapan tu haruslah yang baik-baik
dan paling baik, jujur dari hati.

Ye la. 
Cita-cita is something that is going to describe , what are we gonna be one fortunate day.
While for hobby, it describes what are the most lovable things we use to do during our spare time . 
In fact, the hobby somehow describes whether you're the lazy one among the laziest or perhaps the diligent one among those who are diligent. 
So not fair.
Yang penting. 
Saya tak sehipokrit itu la sampai pura-pura mempunyai hobby that would describe me as a 'perfectionist ' .
Ughh soo not cool.

Saya mengaku, 
Among of all hobbies,
Saya punya hobi ialah Shopping.
Kadang window shopping
"Uh, bangganya kau bagitahu kami"

Sebenarnya, sekarang saya tengah berazam untuk tidak terlalu cair hati dan terlopong mulut bila tengok instashop yang menjual baju,tudung,kasut .
Lagi-lagi bila kedengaran Cala Qisya buat student's discounts.


Biasa . Biasa . 
Perempuan . 
Dah ada , beli lagi .
Nak tambah koleksi katanya. 

Kadang-kadang bila pergi bookstore
Lagi dahsyat penangannya, 
Rasa nak beli semua buku yang ada kat section bestseller.
Padahal di rumah, banyak lagi buku yang tidak tersentuh. 

Saya cuba juga memujuk hati.
Banyak baju saya yang tak terpakai lagi.
Banyak kasut saya yang masih elok lagi.
Banyak tudung saya yang berbagai bagai warna dan tak semua terusik pun.
Tambahan pula, saya ada terfikir, ada lagi keperluan lain yang lebih penting yang membutuhkan saya menggunakan duit.
Agaknya , itulah kebenaran kata abang saya, "beli yang mahal terus, pakai lama-lama sikit. Ni tak, beli murah, pakai buang pakai buang."

Pemujukan hati , kawalan nafsu itu
kadang menggambarkan kekuatan.

Sekarang pula, saya telah addicted dengan satu game.
Dan boleh katakan, hampir setiap hari di masa cuti saya ini, saya berkepit memanjang dengan handphone.
Case yang sama dengan shopping tadi. 
Kalau shopping perkara-perkara yang tak perlu boleh mengikis wang keperluan kita,
Saya boleh kata berkepit memanjang dengan handphone boleh membuatkan azam anda yang sepatutnya anda lakukan , akan tergendala.

"I wish to stay away from my darling handphone. "

Pada saya, 
Selagi ibadah-ibadah harian dan konsentrasi ibadah tidak terganggu dengan perkara-perkara tadi, bagi saya tiada masalah.
Selagi mutabaah amal lengkap, 
Peningkatan tsaqafah ada , 
Sikit-sikit in sha Allah kita mampu membanteras perbuatan di atas itu.
Cuma mungkin ada sedikit kerugian berkaitan pelaksanaan azam tadi.

Bila kita kata fasal azam, 
Sudah tentu ia berkaitan dengan perkara yang membawa diri kita ke suatu daerah yang lebih baik daripada sebelumnya. 
Jadi amatlah rugi jika kita hanya beria ia menyatakan azam dalam hati, tapi pelaksanaannya , *thumbs down*

Peers, 
There's always a room for a better improvement. 
Not even room, I would say a suite. 
Tapi jika ia tidak dimulakan dengan langkah yang penuh kemahuan, 
Maka tiada guna juga . 
Saya ada terima pesanan ini , 



Sebenarnya, pengaruh terbesar terhadap diri kita, 
Ialah diri kita sendiri. 
Sebab kita yang mengemudi diri kita, dengan hati dan akal fikiran yang dianugerahkan Allah ini.
Orang lain atau other external factors would be the secondary influencers.

Jika kita fikir ada benda yang lagi penting dari segala harta benda kita, 
Tentu kita mampu mengatasi nafsu ingin membeli barang-barang yang berstatus 'keinginan' itu.

Jika kita fikir ada 'mata' yang menjadi saksi atas keborosan kita, 
Kita mungkin juga mampu mengawal pembelian secara tak terkawal itu. Mungkin juga mampu menghazafkan(menghapuskan) mindset , bahawa duit habis tak apa, nanti masuk lagi.

Jika kita yakin ada kehidupan yang lebih mewah berbanding apa yang kita ada di dunia sekarang, 
Tentu kita lebih banyak berusaha mengejar kemewahan tempat tersebut.

Mari kita cuba . 

Semoga Allah jauhkan saya dan anda daripada laknatNya seperti dalam Surah Saff : 2

Thank you Allah for this opportunity.








Saturday, October 4, 2014

Sepi yang sunyi


Adakalanya memang kita perlu bersendiri. 

Tanpa kita minta untuk bersendirian,
Kadang ke'sendirian' itu datang dengan sendiri.

Saya pernah mengalami fasa bersendirian itu.
Perit atau manis. 
Allahu taala a'lam. Dia pasti lebih mengetahui. 
Kadang saya rasa pahit, tetapi sebenarnya Dia ingin memberikan saya kemanisan.
Bilamana saya rasa manis, rupanya, Dia sedang menegur saya untuk meninggalkan kejahilan. 

Dulu, 
Saya sendiri yang memilih untuk bersendirian. 
Walaupun sebenarnya, saya ada 'steady friend' .
Sahabat saya itu teramatlah baik. 
Selalu menunggu saya , walaupun pergerakan saya yang agak lambat daripadanya.
Banyak kali saya kata, jangan selalu tunggu saya . 
Kerana saya tidak mahu menyusahkannya.
Dan itulah kebaikan dirinya, yang takkan saya lupa sampai bila-bila. 

Jadi, 
ketikamana, tiada lagi orang yang menunggu. Saya masih okay.
Saya kadang rasa senang apabila bersendirian. 
Kadang tu juga rasa, sepi. 
Dan sehinggalah datang waktu itu, 
Saya merasa sepi . Sepi yang teramat sangat.

Saya punya rasa sepi,
Melihatkan orang sekeliling saya bersama teman. Sedangkan saya bersendirian. 
Terutamanya apabila ada event2 besar. 
Mereka punya teman, untuk pergi bersama-sama. 

"Jagakan tempat saya nanti ye?"
"Nanti pergi sama-sama ye?"

Saya tahu. 
These situations are very common in  students' life. 

Saya terus cuba dan cuba menyingkap 'tarbiyah direct' yang Allah beri kepada saya, waktu itu.

Dan akhirnya, 
Saya rebah menangis , teringat persahabatan yang saya jalin bersama teman seperjuangan di sekolah atas bukit itu.

Namun, saya berdoa agar , 
terbitnya air mata itu, 
bukan menambahkan kelemahan pada diri saya. 
Tetapi membawa saya untuk menjadi lebih kuat daripada yang saya sangka.

Ternyata juga, 
Selepas itu, terngiang ngiang di kepala saya , 
Bahawasanya, 

Kerana kau bersendirian, kau lebih mampu ingat kepada-Nya. 
Daripada kau berada dengan seseorang yang kau hanya mampu berbual kosong dengannya. 
Kerana kau bersendirian, 
Kau mampu berfikir lebih banyak daripada yang kau expect kau dapat fikir.
Kerana bila kau tidak bersendirian, 
Kapan lagi kau akan berfikir tentang alam yang nantinya , kau akan bersendirian juga?

......................................................

Namun, saya perlu perbetulkan.
Fasa bersendirian itu, memanglah amat perlu bagi setiap hamba. 
Tapi, 
Bukan bermakna, dengan adanya sahabat, 
Telah terbantutnya usaha-usaha kita untuk terus mengingati-Nya, dan memuji-Nya.
Bukan semua orang mampu untuk bersendirian ke mana-mana dia pergi.

Kerana itulah, 
Kita digariskan mencari sahabat , yang boleh mengingatkan kita tentang , 
Apa yang sepatutnya kita fikirkan. 
Akhirnya nanti, 
Panji Islam itu akan tertegak dalam jemaah. 
Yang mana, pastinya dalam jemaah itu wujud sebuah 'bonding' yang mana 'bonding' itu tak mampu tergugah oleh apapun jika ia benar benar lillahitaala.


Kata sahabat long-distance saya, 

"Apa apa pun, kita sebenarnya memang perlukan juga kawan untuk kita survive. 
Tidak semua orang boleh bersendirian untuk sesetengah waktu" 

Terima kasih awak yg selalu memberi kata-kata semangat  bila bila saya perlukannya. 
Kadang, saya jadi kuat sebab awak la.
Kerana kata-kata awak yang seringkali menjadikan saya yakin pada pergantungan yang satu yang merupakan punca kekuatan, 
Iaitu hanya kepada Allah. 

.......................................................................................

                        

Sepi itu , 
Satu fasa . 

Bukan untuk kau jatuh .
Tapi untuk kau menyendiri
Menyedari kasih hakiki
Dari Dia Ilahi .

Thank you Allah for this opportunity.

.........................................................

Dari meja penulis : 

Entry banyak yang tertangguh .
Kadang draft banyak . Post entah bila lagi kerana kekangan internet.

Afwan kathiir. Penulisan kadang kurang kemas kerana penulis hanya update melalui telefon pintarnya :)